CINEQUIUM ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ (20.00-22.00) «Πόλις»

Φέτος θα… γελάσουμε…!!! Έχετε σκεφθεί γιατί λυνόμαστε στα γέλια τελικά με συγκεκριμένα αποσπάσματα κωμωδιών; Με ποιο τρόπο ταυτιζόμαστε με τους ήρωες της ταινίας και τι σημαίνει αυτό για μας; Με βάση τη φροϋδική θεωρία για το αστείο και χτίζοντας πάνω στο υπόβαθρο των δοκιμαστικών ταυτίσεων, θα αναρωτηθούμε πώς σχετίζεται η διασκέδαση με το ανομολόγητο και το απαγορευμένο!

Κανένας λόγος ανησυχίας, με την ανάλυση δεν υπονομεύεται το αυθόρμητο γέλιο!

Στόχος είναι να συνδέσουμε τα θέματα που προκύπτουν με το θέμα ταυτότητάς μας, όπως και με τα μοτίβα συμπεριφοράς μας.

Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση της αυτοσυνείδησης, όπως και η εκμάθηση της τεχνικής σύνδεσης των ταινιών με την προσωπική εξέλιξη.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 (19.30) 
Εργασία και χαρά…!!! (μέρος Α)

Ποιοι είναι οι ρόλοι και ποια η θέση ανδρών και γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον; Με ποιο τρόπο χειρίζονται εργασιακά θέματα και τι σημασία έχει η καριέρα γι‘ αυτούς;

Με έναυσμα ένα κινηματογραφικό απόσπασμα θα προβληματιστούμε με αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα!…!!

Η διδάσκουσα
Η Δρ. Λίλιαν Τσιαβού ενδιαφέρθηκε για την ψυχαναλυτική προσέγγιση της Λογοτεχνίας από τις προπτυχιακές σπουδές της στη Γερμανική Φιλολογία (Αθήνα), στην οποία εμβάθυνε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της (Potsdam) και εντάσσει στη μεταδιδακτορική έρευνά της. Στην επαγγελματική επιμόρφωσή της συγκαταλέγονται σεμινάρια και πιστοποιητικά εκπαίδευσης, ψυχανάλυσης, κινηματογράφου, κινηματογραφοθεραπείας και life and executive coaching.
Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και διεκπεραιώνει σεμινάρια εκλαϊκευμένης επιστήμης σε συνεργασία με διάφορους φορείς [πρόγραμμα “Ακαδημία Πλάτωνος” του ΕΚΠΑ, Σύλλογος Φιλαδέλφεια, Ινστιτούτο Goethe, Γνωρίζω και Ορίζω, Πόλις, Ιανός, Φεστιβάλ NEFELE].

Πόσες φορές δεν έχουμε κλάψει ή γελάσει μέχρι δακρύων με ταινίες που παρουσιάζουν μια… ύποπτη ομοιότητα με περιστατικά της ζωή μας;! Πόσο τυχαίο είναι αυτό άραγε;

Στα βιωματικά σεμινάρια κινηματογραφοθεραπείας θα βάλουμε τους αγαπημένους ήρωές μας στο… ντιβάνι. Με αφορμή κινηματογραφικά αποσπάσματα θα προβληματιστούμε πάνω στις εντυπώσεις που δημιουργούνται, στις μνήμες που αφυπνίζονται, στα συναισθήματα που προκύπτουν και στον τρόπο που ερμηνεύουμε τις ταινίες. Θα αναρωτηθούμε πού βρίσκονται οι επιθυμίες, οι φόβοι αλλά και οι ελπίδες μας όταν μας αγγίζει μια κινηματογραφική φιγούρα; Σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η επικοινωνία σε συνειδητό αλλά και σε ασυνείδητο επίπεδο; Τι ρόλο παίζουν οι δοκιμαστικές ταυτίσεις και πώς λειτουργούν;

Επειδή οι ταινίες αναπαριστούν και συμβολίζουν όσα δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ή να αρθρώσουμε σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, θα συζητήσουμε τι σημαίνει ένα θέμα για μας και θα πειραματιστούμε με τεχνικές κινηματογραφοθεραπείας.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο 8 δίωρων συναντήσεων που παρουσιάζει η Λίλιαν Τσιαβού

Η θεματική της εκάστοτε συνάντησης καθορίζει το πλαίσιο συζήτησης που εκτυλίσσεται βάσει αποσπασμάτων κινηματογραφικών ταινιών.
Απευθύνεται σε όλο το κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τη σύνδεση κινηματογράφου και ψυχανάλυσης.

Χρονοδιάγραμμα και Συχνότητα συναντήσεων: 1ος Κύκλος: 8 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών κάθε Πέμπτη.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 
Εργασία και χαρά…!!! (μέρος Α) και κάθε Πέμπτη 19.30-21.30

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Δηλώσεις Συμμετοχής Online: Εδώ… και Περισσότερες Πληροφορίες τηλ.: 210 8000009

Συμμετοχή-Παρακολούθηση Donation 7€/μάθημα

«Πόλις»
Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη
Εκπαίδευση & Πολιτισμός με Στυλ & Αισθητική
Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης,
Κινητικής Έκφρασης & Επικοινωνίας
Μαρίνου Αντύπα & Φιλοθέης 69Β 14121 Ηράκλειο Αττικής
τηλ.: 210 8000009 – 210 2770181
e-mail: education@polis.edu.gr
Ιστοσελίδα: www.polis.edu.gr 
Facebook: www.facebook.com/polis.education