Events

Cinematherapy – Κινηματογραφοθεραπεία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κινηματογραφοθεραπεία (Cinematotherapy)» έχει ως στόχο την κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου των συνθηκών πρόσληψης…

CineQuium – Κινηματογραφοθεραπεία

CINEQUIUM ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ (20.00-22.00) «Πόλις»…

Cinequium : Cinematherapy. Βιωματικό εργαστήριο.

Atma Darsan Yoga Centre Σάββατο 5.11.2016 και κάθε πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ως Ιούνιο 2017  

Α Ευρωπαϊκο φεστιβάλ Τέχνης για την ψυχική υγεία NEFELE

Σάββατο1-10.10.2016 Συνοπτικό Πρόγραμμα. Αναλυτικό Πρόγραμμα. Οργάνωση και Συντονισμός του Κινηματογραφικού & Λογοτεχνικού τομέα.

CineQuium – Κινηματογραφοθεραπεία

Ένα οδοιπορικό στον κόσμο των ονείρων: θα αναζητήσουμε τη via regia προς το ασυνείδητό μας, ψηλαφίζοντας…

Λογοτεχνία, Αυτογνωσία και Εκπαίδευση

ΙΑΝΟΣ  Ιανουάριος 2016 Η Λίλιαν Τσιαβού θα πραγματοποιήσει στον ΙΑΝΟ το σεμινάριο με θέμα «Λογοτεχνία, Αυτογνωσία…

Ο κινηματογράφος στο Ντιβάνι

Το Κέντρο Πολιτισμού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης «Πόλις» σας προσκαλεί τον Οκτώβριο στο σεμινάριο “Ο Κινηματογράφος στο…

Deconstructing Li(terature) and Ci(nema)

ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΟΡΙΖΩ Νοέμβριος 2015- Φεβρουάριος 2016.  

O πολιτισμός στην καθημερινότητα

Ακαδημία Πλάτωνος   26.6.2015-6.7.2015 Διαμεσικές σκηνοθετήσεις ψυχικών φαινομένων Ο κινηματογράφος ως μέσο ευρείας κοινωνικής απήχησης έχει την…

Η διαλεκτική σχέση κινηματογράφου και επιστήμης.

Συλλογος Φιλαδελφεια σε συνεργασία με το Goethe-Institut Αθηνας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, 19:00 Πώς μεταφέρει το…

 • Ειρήνη Νικολοπούλου
  Το σεμινάριο με τη Λίλιαν Τσιαβού με θέμα ''Κινηματογράφος και Ψυχανάλυση'' άλλαξε τον τρόπο που βλέπω ταινίες. Το θεωρητικό κομμάτι αλλά κυρίως η συζήτηση πάνω σε ταινίες ολόκληρες ή αποσπάσματα μου άνοιξαν μια άλλη οπτική και απάντησαν στο ερώτημα ''γιατί μας αρέσει μια ταινία και γιατί ταυτιζόμαστε με κάποιο ρόλο''. Πολύ δημιουργικό ήταν επίσης το κομμάτι που φέραμε κι εμείς αποσπάσματα από έργα και το συζητήσαμε. Να σαι καλά Λίλιαν!!
 • Πέγκυ Ανδριγιαννάκη
  Αγαπημένη Λίλιαν, σε ευχαριστώ. Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ξανά τα σεμινάρια σου. Οι γνώσεις που αποκόμισα από το καινούργιο σεμινάριό σου ήταν πολλές. Αυτό που μας έμαθες να μπαίνουμε στην θέση του άλλου για να τον καταλάβουμε. Αγαπητή Λίλιαν με το σεμινάριό σου με έκανες να έχω νέες ιδέες, διαφορετικές απόψεις.
 • Ιωάννης Σκοπετέας, Επίκουρος Καθηγητής Σκηνοθεσίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  Η σειρά σεμιναρίων «Κινηματογράφος και ψυχανάλυση» που παρακολούθησα στο Polis ήταν ακριβώς αυτό που υπόσχονταν. Το «αίτημα» έμπαινε μέσα από την προβολή μιας ταινίας, δηλαδή από την εικόνα και την αναπαράσταση. Ακολουθούσε ο λόγος. Με τη μορφή εισήγησης ή μικρής διάλεξης ή μαθήματος με ερωτο-απαντήσεις, κάποτε και ως ομαδική ψυχοθεραπεία σε κύκλο. Σε όποια μορφή και να ήταν, σε έκανε συνειδητοποιείς πράγματα που μετά φαίνονταν αυτονόητα, ή να ξαφνιάζεσαι από τις θέσεις των γύρω σου, νιώθωντας ότι τη ζωή την έχεις πάρει λάθος και είσαι μειοψηφία. Ανατρέχοντας μετά στα DVD, ξαναδιαβάζεις τις ταινίες ως για εγχειρίδια ψυχανάλυσης και βλέπεις τις σκηνές τους ως αναπαράσταση των μνημών σου. Τελικά, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία αυτές οι συναντήσεις με τη Λίλιαν.
 • Μαριαλένα Νικολοβγένη
  Η εμπειρία μου με την κινηματογραφοθεραπεία ήταν συναρπαστική. Η επιλογή των ταινιών από τη Λίλιαν ήταν εύστοχη καθώς μέσα από τις ταινίες προχωρούσαμε σε περαιτέρω ψυχολογική ανάλυση. Η Λίλιαν μέσω των ερωτήσεών της κατάφερνε να μας οδηγήσει σε ένα προσωπικό προβληματισμό, όπου με αφορμή την θεματολογία της ταινίας ο καθένας μας κατέληγε σε προσωπικά κι ωφέλιμα, για την ψυχική του ανάπτυξη, συμπεράσματα!
 • Λίλα Παπανικολάου
  Η ταινία γίνεται η αφορμή για την συζήτηση που ακολουθεί. Μέσα απο την έμπειρη καθοδήγηση της Λ.Τ., με έξυπνες ερωτήσεις κι ενδιαφέρουσες ασκήσεις, οδηγείσαι σε σειρά προβληματισμών, άμεσα συνδεδεμένων με το θέμα που πραγματεύεται το σεμινάριο. Φεύγεις από ένα διώρο (που δεν καταλαβαίνεις πως πέρασε), νιώθοντας λίγο πιο ανάλαφρα, έχοντας ξεκαθαρίσει λίγο περισσότερο αυτά που σε απασχολούν, κάνοντας στον εαυτό σου ένα δώρο που έχει διάρκεια πολύ μεγαλύτερη του χρόνου που επένδυσες στο σεμινάριο.
 • Βικτωρία Δεβλέτογλου
  Από τα σεμινάριά σου έμαθα να έχω αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ¨επίσης να κάνω θετικές σκέψεις και να διώχνω τις αρνητικές. Να χαμογελάω όταν ξυπνάω το πρωί. Καταλαβαίνω καλύτερα τους ανθρώπους γύρω μου και βλέπω την θετική πλευρά όσων μου λένε.Πολλές φορές καταλαβαίνω πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά λένε. Σε ευχαριστώ πολύ γι ¨αυτό το όμορφο ταξίδι.
 • Νάνσυ Καλλικλή
  10 ζευγάρια μάτια έβλεπαν τις ίδιες εικόνες, αλλά 10 στόματα μιλούσαν για διαφορετικές όψεις αυτών των ίδιων εικόνων. Γιατί καθένας μας ερμηνεύει όσα βλέπει (και ζει) ανάλογα με όσα κουβαλάει μέσα στο μυαλό και την καρδιά του. Στα σεμινάρια της Λίλιαν μπορεί κανείς να ανακαλύψει σπουδαία πράγματα για τον εαυτό του, τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία του - αρκεί να έχει διάθεση να δει. Πολύ όμορφη εμπειρία!
 • Φωτεινή Σ. Τσιαβού
  Η θέαση ταινιών είναι μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Από παιδί προτιμούσα να βλέπω μια ταινία,οποιουδήποτε περιεχομένου, είτε κοινωνική είτε ρομαντική είτε θρίλερ, από το να διαβάζω ενα βιβλίο... Δεν είχα φανταστεί οτι η δική μου συμπεριφορά μπορεί να αναλυθεί και μάλιστα σε ψυχολογικό επίπεδο! Σε αυτό το σεμινάριο με την εξήγηση των ταινιών και του ψυχολογικού υποβάθρου αυτών, είδα οτι οι δικές μου αντιλήψεις δεν είναι τόσο περίεργες!Χάρηκα που είχα κοινά γνωρίσματα με άλλους ανθρώπους! Το κυριότερο από όλα όμως ήταν οτι έμαθα να "διαβάζω" ένα κομμάτι μου μέσα από τις επιλογές μου!!
 • Δημήτριος Δραϊνάκης
  Κατα την παρακολούθηση του σεμιναρίου μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πώς ο σκηνοθέτης περιγράφει καταστάσεις κ εικόνες. Τα βιώματα του, η άποψη του και κάποια στοιχεία από την προσωπικότητα του ειναι αισθητά στην σκηνοθεσία του. Η άποψη του, τα μηνύματα που θέλει να στείλει από τις ταινίες επηρεάζουν τον θεατή. Τον βάζουν σε αναστοχασμό, ταυτίζεται, συγκρίνει παρόμοιες καταστάσεις που έχει ήδη ζήσει. Εντυπωσιαστηκα με το σημαντικό ρόλο που παίζουν η περιγραφή εικόνων κ η μουσική στην πλοκή μιας ταινίας. Στην συζήτηση που είχαμε μου έκανε μεγάλη εντύπωση οτι ο κάθε άνθρωπος από τις ταινίες που έχει δει στο παρελθόν, θυμάται μία ή δύο συγκεκριμένες σκηνές μιας ταινίας που εχει συνδέσει με μια δικιά του εμπειρία που έχει ζήσει.
 • Τάσος Σαρδέλης
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση κατά την παρακολούθηση των σεμιναρίων έχει να κάνει με την προοπτική. Την πλευρά που βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Βλέποντας το ίδιο φιλμ 8 διαφορετικά άτομα, βγάλαμε 8 διαφορετικά συμπεράσματα και μάλιστα ήμασταν βέβαιοι ο καθένας για το δικό του ότι είναι το σωστό. Προφανώς έχει να κάνει με τα βιώματα και τα θέλω του καθενός. Επίσης μου άρεσε ο τρόπος που μας καθοδηγούσες στις περιπτώσεις που είχαμε κολλήσει και δεν προχωρούσαμε στο σκάψιμο.
 • Χριστιάννα Δημητροπούλου
  Δηλώνοντας συμμετοχή στο σεμινάριο ''ο κινηματογράφος στο ντιβάνι'' είχα στο μυαλό μου ότι θα παρακολουθήσω μια ερμηνεία ή εξήγηση του σινεμά στο σύνολό του. Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι μέσα από το σεμινάριο, αυτό που κατάφερα να δω ήταν τελικά τον εαυτό μου. Δεν ήταν κάτι που το αντιλήφθηκα εξ'αρχής αλλά σταδιακά, μέσα από την κουβέντα και τις καίριες παρεμβάσεις της Λίλιαν. Η προβολή σκηνών από ταινίες και η συζήτησή τους μετά, από ένα κοινό που στην πλειοψηφία του απαρτιζόταν από άτομα που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους ήταν ένας έξυπνος τρόπος ώστε να ''ανακαλύψουμε'' πράγματα για τους άλλους αλλά και για μας τους ίδιους. Π.χ παρακολουθώντας μια συγκεκριμένη σκηνή ταινίας που εγώ θεωρούσα ότι ήταν αυτονόητο αυτό που έγινε ή ότι δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι όπως τελικά έγινε , εντυπωσιαζόμουν στην ιδέα ότι κάποιος άλλος σκέφτεται ακριβώς το αντίθετο από εμένα και κατέληγα να βγάζω συμπεράσματα για το πως τελικά είναι ή έχει ζήσει αυτός ο άλλος!!! Θεωρώντας λοιπόν ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο ως δεύτερη σκέψη μου ήρθε ότι προφανώς και εγώ, οι ερμηνείες που δίνω είναι αποτέλεσμα των δικών μου προσωπικών εμπειριών και επιλόγων.
 • Μαρία Κόντη
  Ξεκίνησα το σεμινάριο με γνώμονα την αγάπη μου για το σινεμά. Στην πορεία αυτό άλλαξε, έγινε κάτι πιο ουσιαστικό. Μέσα από τις συζητήσεις μας με όλους αυτούς τους ετερόκλητους χαρακτήρες που είχαν απαρτίσει το τμήμα και την σπουδαία καθοδήγηση της κ. Τσιάβου, έγινε μια μεταμόρφωση όλων των ταινιών που είδαμε, από μια απλή κριτική των φιλμ σε μια πράξη αυτογνωσίας, σε μια κατάσταση βαθύτερης ενδοσκόπησης του ίδιου μας του εαυτού, που σήμαινε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά. Ο καθένας από όλους εμάς που είχαμε τη τύχη και τη χαρά να εμπλακούμε σε αυτό το σεμινάριο πήρε τελικά και κάτι μαζί του ως προίκα για να μάθει και να αγκαλιάσει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό.